Tydzień 27. na rynkach zbożowych i oleistych

2 min

Półkula północna rozpoczyna zbiory pszenicy. Rosną jednak obawy o podaż ziarna o wysokich parametrach jakościowych.

  • Pierwsze informacje z Rumunii mówią o wysokich plonach pszenicy, lecz bardzo niskim poziomie białka, sięgającym max. 11%. To może znacząco utrudnić eksport w bieżącym sezonie, w którym Rumunia miała odgrywać znaczącą rolę.
  • Im bliżej żniw, tym więcej znaków zapytania o jakość pszenicy we Francji, gdzie nadmierne opady powodują wyleganie łanów i wzrost obaw o liczbę opadania.
  • Wzrost udziału pszenicy paszowej prognozowany jest także na Ukrainie, gdzie ostatnie tygodnie przyniosły ponadnormatywne opady.
  • Dla odmiany, północne regiony USA oraz Kanada zmagają się z suszą, pustoszącą plantacje pszenicy jarej. Kondycja amerykańskiej pszenicy HRS jest najgorsza od ponad 30 lat, a rekordowe upały w Kanadzie doprowadziły do znaczących strat w uprawach. Jest to o tyle ważne, że mówimy o pszenicy wysokiej jakości (13-14% białka), której podaż w bieżącym sezonie może być znacząco ograniczona. Czy to oznacza wzrost premii za wysoką jakość?
  • Ostatnie przeceny na światowych giełdach towarowych znalazły przełożenie na wzrost popytu na pszenicę w eksporcie. Z przetargami na zakup pszenicy wyszły takie kraje jak Egipt, Algieria, Arabia Saudyjska, Pakistan, Turcja.
  • Rok 2021 z pewnością będzie zapamiętany przez brazylijskich farmerów. Po fali długotrwałej suszy, przełom czerwca i lipca przyniósł kilkudniowe mrozy, które wyrządziły poważne straty w uprawach kukurydzy. Większość firm analitycznych skorygowała szacunki tegorocznych zbiorów do 82-84 mln ton, co oznacza, że będą one o blisko 25 mln ton niższe w stosunku do pierwotnych założeń. A to z pewnością nie pozostanie bez wpływu na światowy rynek kukurydzy – Brazylia to drugi największy eksporter.

Więcej o rynkach zbożowych i perspektywach na nowy sezon w raportach InfoGrain. Zapoznaj się z przykładowymi raportami i dołącz do grona moich klientów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
do góry