Tydzień 41. na rynkach zbożowych i oleistych

2 min

Analitycy z USDA dokonali kolejnych cięć światowych zbiorów pszenicy. Globalne zapasy pszenicy uległy dalszej redukcji, a ich wielkość wśród największych eksporterów znajduje się na historycznie niskim poziomie.

  • W miniony wtorek analitycy z USDA zredukowali światowe zbiory pszenicy w bieżącym sezonie o 4.4 mln ton, tj. do 775.87 mln ton. I choć to wciąż o 1.13 mln ton wyżej niż przed rokiem, to mniejsze zbiory znalazły przełożenie na globalne zapasy pszenicy, które spadły do 277.18 mln ton, a więc o 4% r/r.
  • Dużo ważniejszy z punktu widzenia cen pszenicy jest bilans wśród największych eksporterów, który uległ dalszemu pogorszeniu. Zapasy końcowe na poziomie 49 mln ton są aż o 17% niższe r/r. To historycznie niski poziom, który w pełni uzasadnia ostatnie wzrosty cen.
  • Od najbliższej środy rosyjskie cła eksportowe na pszenicę wzrosną do 61.3 USD/t. A biorąc pod uwagę nowy system naliczania ceł, pod koniec miesiąca ich wielkość powinna wzrosnąć do 70 USD/t. W tej sytuacji trudno liczyć na tanie ziarno z tego kraju.
  • Według analityków, światowe zbiory kukurydzy w bieżącym sezonie wzrosną aż o 83 mln ton r/r, tj. do 1 198.22 mln ton. Tak znaczący wzrost produkcji przyniesie jedynie nieznaczny wzrost światowych zapasów końcowych kukurydzy. Poza tym, ponad 40% prognozowanego wzrostu produkcji kukurydzy dotyczy Ameryki Południowej, która dopiero rozpoczyna siewy kukurydzy, a gdzie prognozy długoterminowe wskazują na umocnienie się anomalii La Nina.
  • Po ostatnim raporcie USDA amerykański i światowy bilans soi wygląda bardziej optymistycznie niż jeszcze kilka tygodni wcześniej. To znajduje przełożenie na notowania na giełdzie w Chicago, gdzie kontrakty sojowe spadły do najniższych poziomów od ponad dziesięciu miesięcy. Czy to oznacza, że soja wykorzystała już potencjał do wzrostów cen? Jak poprawa bilansu soi wpłynie na notowania rzepaku?

O tym wszystkim w najnowszym raporcie tygodniowym InfoGrain. Zapoznaj się z przykładowymi raportami i dołącz do grona moich klientów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
do góry